Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 6 augusti 2012

Hallå igen!

Att göra färskost är en syssla jag mer än gärna tar mig för. Här blev det en med basilika (Basilicum) och gräslök (Allium schoenoprasum), garnerad med ringblomma (Candula officinalis), gräslöksblomma och sockärtsblommor (Pisum sativum).

När jag skickade grönsaker och frukt till mina föräldrar med åttaåringen (bussledes) så förpackade jag både fikon, tomater och ägg i äggkartonger. Det funkade utmärkt och kan rekommenderas.
Av ren nyfikenhet testade jag sockerhalten i ett fikon (det delade på bilden som jag med glädje åt upp helt på egen hand) med min refraktometer. 16%, inte illa, den normala sockerhaltet ligger på 12% enligt en av mina biblar "Sylt och Marmelad" av Jan Hedh och Klas Andersson. Fikonen mognar efterhand och jag lägger de flesta i frysen för att sedan koka goa grejer av dom.

Överallt surrar humlor och fjärilar i den väl utspridda oreganon (Origanum vulgare) på innergården.
När vi bodde i Göteborg tog jag frön från en svart stockros som jag hade sått och njutit av i trädgården. En av plantorna som jag sådde förra året har precis slagit ut - karminröd skulle jag påstå att den är. Jag tycker den är så fin även om den inte är som förväntat svart. Men undrar lite stilla om stockrosors färg alltid är så lynnig och färgoäkta? Eller var det en F1hybrid jag sådde den första gången?
 
Att ysta ost är en annan syssla jag gärna roar mig med. Här visar jag upp en saltost (typ halloumi) som passar att äta "rå", grillad eller stekt.
I landet fnissar vi åt majsen som fortfarande inte skjutit i höjden (liksom bondbönorna) även om den bär kolvar redan.
Vitlöken är skördad och hänger på tork.
 Vindruvorna mognar.
 Hallonen likaså.
 Några av årets premiärgrödor växer till sig fortfarande. Här nedan kikärtor (Cicer arietinum)
Kardonen (Cynara cardunculus) skall slås in i wellpapp om ett tag för att blekas innan den skall avnjutas.
Sojabönor (Glycine max) börjar formas inne i bladverket. Jag är tokig i edamame som det också kallas och är så glad över att det går att odla här. Lätt kokt i sin skida tas de rara rackarna ut och avnjuts med lite ramslökssalt eller flingsalt - godaste snacksen någonsin...

Så var frågan, vad vinner - bästa smaken eller snyggaste färgen?

Nedan syns sockerärten (Pisum sativum) Shiraz som är blålila, snygg, ärtig (förlåt) och inte minst lättfunnen i bladverket. Blommar i flera olika rosa och lila nyanser...

Här nedan ser vi den gröna sockerärtan Engelsk sabel. Klassiskt grön och tokigt svårfunnen i det gröna bladverket. Blommar med enkla vita blommor.

Kalla mig bakåtsträvare...men den gröna Engelska sabeln slår den supersnygga Shirazen med hästlängder när det gäller konsistens och smak. För mig går den goda smaken före ett häftigt utseende.

Jag avslutar med en bild på ett ljummet och efterlängtat "häll"regn som till slut kom i tisdags. För här har det blivit ordentligt torrt flera gånger denna sommaren.

Ha en fin vecka och jag vill uppmana alla att njuta av augustikvällarnas dofter och ljud.

17 kommentarer:

 1. Åhhhh så härligt, och gott allt ser ut. Så fina bilder måste vara som himmelriket live. Ha det "gott"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himmelriket live... det är snälla ord från dig men det är inte alltid det känns så... Kul att du gillar vårt ställe!

   Radera
 2. Åååh jag vill gå på ostkurs hos dig ;-) Färskosten var ju sååå vacker, men den grillade osten fick mig hungrig ! Hur vet man när fikonen är mogna ? Har ett enda på min planta i år, vill ju inte plocka av det för tidigt, fniss. Håller med dig om sockerärtorna. I år har jag också den ljusgula, tycker inte den är lika god som de gröna heller. Smaken är viktigast. Men allra godast är brytsockerärtorna, mmmm.
  Njut vidare :-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt tänkt ha ostkurs! Kanske kan du komma då, eller så kan du läsa nästa inlägg med recepten.
   Vi har två sorters fikon och du har säkert en tredje sort så jag kan inte säga något om utseendet på ett moget fikon men jag brukar avgöra mognaden med ett ömt och lätt klämmande. Ett moget fikon skall kännas mjukt. Lossnar dessutom fikonet från grenen så brukar det i sig vara ett säkert tecken.
   Kul att du dragit samma slutsats om sockerärtorna! Även jag gillar brytsockerärtorna skapt men en av sorterna är inte kul alls. Kan även bero på det något ojämna vädret vi haft denna sommar...
   Vi "ses"
   Malin

   Radera
 3. Vilka ljuvliga bilder! Blir helt lycklig när jag ser allt gott du har hemma hos dig.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att kunna göra dig lycklig, du som verkar ha allt!
   Kram Malin

   Radera
 4. Men å, älskar ost. Och det där såg ju för jädra läckert ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Kan tillägga att de som skulle äta färskosten hade svårt att gräva runt i den för de ville inte förstöra utseendet... lösningen blev ett hål i ena kanten som användes som färskostsgrottöppning...!

   Radera
 5. Hej du glade!
  Vilken inlägg du bjuder på! Min vitlök blev det inte mycket av i år, undrar varför?
  Men men jag hade gott om i fjol. Kanske sattes det för sent iallafall.
  Den där osten ser ju mumsig ut och förpackningar är ju toppen.
  Allt gott
  Annika
  som har ringt ett par gånger i sommar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annika!
   Ja du vet hur mina telefonvanor ser ut. Nästan ingen täckning på mobilen och aldrig inne för att höra den fasta...
   Vitlöken ja kanske var det lite sent, jag har inte fått så kraftiga i år heller, Jag börjar misstänka att jag gödslar för dåligt och jag har fått höra att de står för tätt. I år/skörd nästa år skall jag lyckas bättre.

   Radera
 6. Susanne på Mysingen8 augusti 2012 kl. 10:49

  Hej "grannen" ! Vilka enormt fina odlingar du har och vilka fina bilder du tar !! Djupt imponerad! Jag kämpar också på med mina traditionella odlingar i liten skala , men kommer inte i närheten av din frodighet. Skall kanske lägga på mer hästgödsel? Hoppas att allt går bra för er , och att era trevliga planer för framtiden blir verklighet.Kommer ni ha gårdsbutik själva på Ådala, eller sälja via andra? På företaget jag jobbar på så har vi en egen väl meriterad kock som lagar representationsmiddagar. Han är väldigt intresserad av lokalt producerade fina råvaror. Skulle det vara av intresse att jag sammanförde er? Ha de bra / Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne, vad kul att höra av dig och tackar för allt beröm!
   Ja du har det kanske som bagarens barn... kanske skall du ha på mer gödsel - den fina vi fick till våra odlingar!
   Vi projekterar för beredningsköket, matsal och gårdsbutik men allt tar sådan tiiiid.
   Visst vill vi ha kontakt med er kock, låter väldigt intressant.
   Ha det bra själv
   Vi ses snart hoppas jag
   Malin

   Radera
 7. Vilka rikedomar du har att skörda.
  Så spännande med ostarna. Jag älskar grillad halloumi och att göra egen låter i mina öron svårt men det är det kanske inte eller.....?
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte svårt att göra dessa typer av ost.
   Recept kommer inom kort här
   Hej så länge

   Radera
 8. Trodde att hela Skåne hade dränkts denna sommar men du bor tydligen som jag i ett "torrhål"? Även jag välkomnar de regnskvättar som råkar komma förbi.
  Så många spännande växter! Och ostarna! Mmm. Har du lagt ut recepten någonstans?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, torrhål här med.
   Kul att du med alla dina fina odlingar tycker att vi har spännande växter...
   Recepten kommer!

   Radera
 9. Hej Malin! Long time no see.. Spännande ostar, ser fram emot att höra mer om det här :-) har du vaxsockerärten 'Professor Krappers'? I annat fall så ska du få frön av mig till nästa år. Kram Maria

  SvaraRadera