Här har det annars skördats och förädlats en hel del.
Solkyssta tomater
Tvätta och dela små plommontomater (i mitt fall Auntie Madge's) tomater och torka i ugn (50C) eller torkugn tills de är halvtorra. Lägg tomathalvorna i steril konservburk (glasburk med gummiring), varva tomaterna med hackad vitlök, basilika, salt, peppar och häll på god olivolja så det täcker härligheten. Stäng och spänn fast locket. Ställ burkarna i vattenbad i kall ugn och sätt ugnen på 125C. När det bubblar i burkarna så stängs ugnen av och burkarna får stå kvar tills de svalnat. Gissa om det är ganska gott att knäppa upp en sådan här burk i januari...
Knö ner ett gäng tvättade tomater (kan skvätta en hel del) i sterila konservburkar. Strö i lite salt och en skvätt olivolja. Knäpp fast locket och gör som ovan i ugnen. Vi använder denna tomatkonserv till vinterns alla tomatbehov. Det är svårt att ersätta denna typ av konserv med en köpt burk krossade kan jag lova...
Kardon (Cynara cardunculus)
(text från Runåbergs fröer) Kardon är en flerårig växt i den korgblommiga familjen och är en nära släkting till kronärtskockan (Cynara scolymus). De har båda sitt gemensamma vilda ursprung i Sydeuropa. Odlas som ettårig hos oss. Kardon odlas för sina ätliga stjälkar. Men även det inre av roten används. Plantan blir stor och är mycket dekorativ i trädgården med sina kraftiga, silvergröna, djupt skurna blad med vit undersida och sina rosa-violetta taggiga blommor. Den vill ha en välgödslad jord med god tillgång på kalk och får inte torka ut.
Denna beskrivning fick mig att vilja testa kardon och snart är det dags att avnjuta denna skönhet. Jag hittar ingen info om knopparnas ätlighet men jag kommer så klart att testa detta först... Idag har jag paketerat plantorna i vaxad papper - det blev fint att se på också tycker jag. Som presenter i kökslandet!
Innan paketering |
Inslagna kardonplantor |
Pumporna (Cucurbita) växer sig runda och trinda i kökslandet. Dessa har jag fått som frön av en vän. Sorterna står på pinnarna någonstans i pumpadjungeln...
Sparrisärtorna (Tetragonolobus purpureus) har kommit igång den sista tiden.
Jomen nu var det detta med rubriken..."Känslor är som en motorsåg, om man kan hantera dom går det bra men annars kan det gå illa". Detta sa 8åringen när det sista episodavnittet av hans favoritserie på TV visades. Jag kan inte låta bli att dela med mig av citatet och konstatera att ack så rätt han har... Sedan en annan sak - att klippa gräs här innebär att parera hundratals grobäbisar och deras släktingar i olika åldrar och storlekar. Tyvärr är det oundvikligt att någon lemlästas eller dödas och jag tycker att det är jättejobbigt - känslomässigt. Jag är en jätte med motorsåg som jagar små stressade grodor och paddor.
Rundar av med gårdagens största överraskning. Ovan nämnda 8-åring kom hojtande - En död fladdermus ligger på golvet i mitt rum. Skeptisk stolpade jag upp men mycket riktigt - där låg en liten rackare på rygg.... Den såg mest lite förvånad ut och väldigt död...
Vi ses!
Vilket härligt inlägg med härliga recept!
SvaraRaderaVad gör du med din Kardon när du har paketerat den?
Och tack för härligt svar hos mig senast. Det där med ostkurs låter ju helt fantastiskt!
Kram på dig.
När kardonen bleknat i sitt paket om några veckor så skall jag förvälla stjälkarna och äta med smör och salt...
SvaraRaderaKram på dig själv!
Nam nam ! Fina tomatrecept, brukar göra som nummer två, men ska testa ettan med, har lagt såna i frysen förut. Vilka fina Kardoner du har ! jag har också provat första gången i år, men fniss, mina plantor är nog bara en tredjedel så stora. Dålig gödsling här ! Snart ska jag också testa sojabönorna, sorten Fiskeby här. Första försöket på dem också. Hör av mig om byte lite senare i höst. Ha en fin helg !
SvaraRaderaLisa/Lisas trädgård
Kul att du också testat soja. Jag är lite överraskad över sojans växtkraft. Har inte precis skämt bort den med uppmärksamhet,
RaderaUtbyte bestämt!
Oj vad spännande med kardon paketen......vill höra hur det går :-)
SvaraRaderaOch tomaterna......moms.
Ha det bra :-)
Jag återkommer om kardonen så snart jag kan skörda.
RaderaJag tycker också det är så spännande!
Åh vad fina dina kardonplantor är. Måste så till vintern för att prova jag med. Kalk - jajemen. Smaskig lerjord. Och vattna får jag väl göra om det behövs. Du måste berätta hur de smakar också!
SvaraRaderaÅterkommer som sagts ovan. Kul att du tycker de ser fina ut. De var enkla att få att gro!
RaderaVilket intressant inlägg med så lockande fina recept och bilder. Vill absolut prova de där tomatrecepten.
SvaraRaderaKardon har jag inte ens hört talas om förr, men det verkar jättespännande!
Vet du något bra ställe som säljer den där typen av konservburkar utan att man känner sig rånad?
Förstår så väl din motvilja mot att hantera fler sjuka fåglar! Man måste liksom samla kraft igen innan nästa gång.
Inte så kul med fladdermöss inne. Vi fick också in en i vårt tv-rum. Vi stängde dörren och väntade några timmar. Sedan var den utflugen igen.
Vilket fint citat från din son. Reflekterande kille!
De där konservburkarna köper vi på Flaskor och Burkar i Eslöv. Jag tror dock inte om privatpersoner får handla där men kanske har du ett företag? Vi kan väl höras så kan vi se om vi kan hjälpas åt...
RaderaTack och hej så länge
De där tomatrecepten såg riktigt trevliga ut... måste provas :-)
SvaraRaderaBerätta gärna om det gick bra!
RaderaJag älskar allt du gör!
SvaraRaderaTyvärr kommer jag in på min blogg och är helt desperat.
Hoppas allt är väl med dig?
Kram
Annika
Upptäckte att jag inte blivit följare till din blogg än men nu är jag det! Jag som blir så glad varje gång du har gjort ett nytt inlägg kollar gärna in flera gånger på samma :-)
SvaraRaderaHärligt med inläggningar nu! Önskar jag hade så mycket tomater att det var lönt...
Du berättar väl hur det gick med kardonen?