Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

lördag 3 november 2012

Frost, Champagne och byggnadsvård

Frosten hade nypt till förra lördagen när jag skulle iväg på morgonen för att hjälpa Helén. Hon har en synnerligen fin affär där hon säljer egentillverkad linoljefärg och byggnadsvårdsprodukter Enetorpets Byggnadsvård. Nedan följer några bilder från de tio km jag har till Färingtofta där butiken ligger. Det gör inte ont någonstans att behöva åka denna väg...
 Några bilder inne i butiken.

I onsdags slumpade det sig så att vi både skickade barn på höstlov och oväntat blev hantverkarfria så vi tog färjan till Danmark och stannade över i Köpenhamn med devisen - Passa på att vara glada nu, man vet aldrig när det blir roligt nästa gång.
En sväng förbi Tage Andersen är nästan ett måste. Det är så vackert även om man som vi kom efter stängningstid och fick njuta av prakten genom skyltfönstren.
 
Öppet var det dock, tack och lov, på Bar'Vin en liten urmysig restaurang och vinbar som ligger på Skindergade 3, ett litet stenkast från Gråbrödre torv i centrala stan. Vi råkade passera och var bara tvungna att stiga in för att ta något att dricka. Vi hade bröllopsdag för en vecka sedan som inte riktigt blev firad så vi kände att vi kan väl fira den lite här och nu. Vi bad om ett glas champagne - servitören undrade om vi visste att de hade just champagneprovning denna afton... Nej men det lät fasligt trevligt och gott så vi tackade kvickt ja. Det visade sig att ett liten producent J. Charpentier, som odlar utan konstgödning och skördar för hand, var på besök denna afton. Vi fick smaka på nio av deras sorter... Gissa om det var lyckat?
Entrén till Paté Paté
Vi hade beställt bord på Paté Paté så efter avslutad provning blev det en frisk promenad till Ködbyen. Denna restaurang bjöd på en formidabel kontinental stämning med god mat och dryck. Restaurangen ligger i ett tidigare slakteri och omgivningarna är kanske vad man kan kalla för en smula burleska.

Efter en god natts sömn bar det av hem igen. När vi passerade Helsingborg passade vi på att passera Brödkultur där vi köpte oss var sin riktigt god grillad macka.

Ha det bra tills vi ses igen!

10 kommentarer:

 1. Å vilken underbar utflykt ni haft! Det är ju så skönt att bli serverad och få se på vackra saker som andra har gjort och bara låta sig inspireras! Kram från Maria

  SvaraRadera
 2. Låter som ni hade en finfin tripp! Härligt med lite energipåfyllning nu när höstmörkret hägrar.

  KRAM

  SvaraRadera
 3. Oh la la, vilken tripp! Och förstår verkligen att det inte gör ont någonstans att åka vägen till din kompis heller, och vilka fina färger hon verkar ha.

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag så sugen på att åka till Tage A igen... där är ALLT bara så läckert!
  Kul med champagnen... och så Brödkulturen, dit måste jag bara åka...också! ;o)
  Ha en fortsatt fin lördag,
  Lydia

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Längesedan jag var här och hälsade på.
  Hur är läget?
  Gillar din devis och jag tar efter och åker på fredag. Har aldrig varit i Tages affär. Borde skämmas.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Men så mycket ögongodis på en gång :-) Och så sugen jag blev på Köpenhamn !!! Vilket flyt att komma mitt i champagneprovningen, kunde ju inte passat bättre. I Tages butik har jag varit en gång för jättelänge sen, oj det måste vara säkert 20 år sedan. Då hade jag nog inte så stor koll på vem han var, men det var väldigt annorlunda och inspirerande redan då. Jag förstår att du njuter av resan till Helén, och vilken butik sen, njutbar den också ! Kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. Mmm, jag avundas dig närheten till Köpenhamn. Min O. och jag var där en långhelg i oktobers mitt, fick flyga från Arlanda. Och vi tryckte också näsorna mot Tages glasrutor....
  Ska lägga dina adresser på minnet till nästa gång, kul att prova på nya ställen.
  Hej hopp!

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig utflykt! Många smultronställen att försöka minnas. Vi är så dåliga på att komma iväg (eftersom S är borta så mycket). Lycka till med alla bestyr på gården. Kram.

  SvaraRadera
 9. Men så härligt ni fick det på den hastigt påkomna resan till Köpenhamn. Sådant kan man leva länge på!
  Börjar längta dit, men före jul är det inte en dag ledigt, så det får vänta.
  Har inte ens varit till Tage Andersens, bara läst och hört om det, så det är ett måste, när vi kommer till Köpenhamn.

  SvaraRadera
 10. Och ja! Linoljefärg är den bästa av färger! Kram Maria

  SvaraRadera