Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

torsdag 6 juni 2013

Ingen risk för järnbrist

Blomsterfägringen är på frosserinivå just nu. Här är det ju vildvuxet så det förslår och just nu passar det bra. Det blir som en positiv överdos i aklejor, lupiner, hundkex, sparris, iris...
Vallmon slog ut i morse. Det är så faschinerande att studera hur de klär av sig för att veckla ut sina spröda blad. Med det blåsvarta frömjölet ser det ut som om hon är en nattklubbsdrottning med sotade ögon och köttrött läppstift. Kul med lite glamour i spenaten!
Vid lilla dammen växer (vad jag tror är) gul svärdslilja (Iris pseudacorus L.)
Gräslöken blommar och det är ett hårt arbete som pågår där. Igår när jag skulle ta en knippe så satt en humla och sov! I alla fall satt den "fast" i en blomma och "vaknade" när jag buffade på den lite lagom.
Även i fodervallörten (Symphytum asperum) är det ett surrande utan dess like!
Det står tre pluggbrätten med olika bladgrönt, kryddor som skall ut i landet. Det är bara så fasligt torrt här att jag drar mig för att sätta ut dom. Det har inte regnat mer än några millimeter på några veckor. Visst kan jag vattna men det känns alltid bättre när jorden inte dammar när man planterar...
Det som kan skönjas är:
Bladkoriander Santos
Fänkål Smokey
Sallatsmarton
Colza
Sallat Little Gem delight
Sallat Rusty
Mustard Golden Frills
Koriander Confetti
Vietnamesisk koriander
Trädgårdsportlak
Sparrissallat
Sallat Yogoslavian red
Romansallat
Sallatssenap Red giant
Bladrädisa Sangria
Cicoria Catalogna Brindasina
Dill
Vild fänkål
Citronkoriander
Apelsintagetes

 Sallaten Yogoslavian red och Mustard Golden Frills trängs i pluggarna.
Mina pionplaner har ofrivilligt stannat av lite men några har införskaffats och står och stampar sura i krukor. Jag förstår dom till fullo och gläds särskilt när denna luktpion (Paeonia lactiflora) 'Bucheye Belle'  behagat slå ut och skänka mig, oförtjänt, en möjlighet till att betrakta dess skönhet.
Angående järnbristen som jag nämnde i rubriken så syftar det på smaken på vårt vatten just nu. I början av veckan gick det hål (!) i botten på vårt luftfilter till vattnet här på gården och hela vattensystemet tömdes och vi stod helt utan vatten. Vi har en djupborrad brun med fint vatten men extremt järnrikt så normalt så luftas det genom det ovan nämnda filter. Vi fick hjälp inom ett dygn att koppla bort  filtret och fick tillgång till vatten igen (halleluja). Nu väntar vi på leverans av nytt filter (suck) och får tills dess stå ut med en järnsmak och doft som ger associationer till de bleckmuggar som jag drack ur i skolbespisningen 1978... Något ystande i mejeriet blir det därför inte för det går inte att diska ordentligt förrän filtret är på plats (allt blir rostgult och "doftar" järn...). Tills dess får vi "nöja" oss med att äta av våra första hårdostar som lagrats i nio veckor hittills. Det är en ost av "Tomme" karaktär med en vildblommande yta (vildmögel), opastöriserad och ystad på ekologisk mjölk från Långaröd.

Voilá Tomme d'Ådala!

Á bientôt!

8 kommentarer:

 1. Om du är i mina trakter så är jag hemma på lördag och söndag. Men ring innan.
  Den där osten skulle man ju vilja smaka på.
  Wow....
  Du är så duktig.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Den där osten måste smaka ljuvligt!
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 3. Så mycket underbart av juniblommor... vallmon är så köttigt läcker... :-) har sått i våras så jag har plantor av dem, de är efterlängtade här hos mig! Du har också snygga sallater och OSTEN! Åhhh... så god och spännande den ser ut...vildblommor!
  Inte kul med både torka och problem med vattnet!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Så härligt att äta sin egen ost, ser jättegod ut! Tack för det du skrev om mangolden hos mig, ska bli spännande att se om det blir några vingliga mangoldrader till nästa år. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 5. Men, smask. Vilka ostar! Tänk att sitta i trädgården och gnaska på den, och titta på sina vallmo. Och så ett glas vitt (?) i andra näven.

  SvaraRadera
 6. Wow! Vad härligt att ni nu äntligen kan få smaka på era ena ostar. Vilken känsla! :)

  Njut av helgen Malin och så hoppas jag att det löser sig med ert vatten snart.

  Kram på dig

  SvaraRadera
 7. Go och glad midsommar till dig också goa Malin !
  Vilken härlig kavalkad i sådderna. Oj, det finns mycket jag inte provat än ;-) Wow, wow, vad osten ser fin ut, lyxigt ! Hoppas ryggen är bättre snart efter potatiskupningen. Skaffa längre verktyg ! ;-) Kram från Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 8. Kram på dig Malin!♥ Hoppas att allt är bra med dig och att du njuter av sköna sommardagar? :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera