Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 29 december 2013

Allt möjligt - allt är möjligt mm mm

Det var ett bra tag sedan jag hade tid/ro att skriva här. November och december blev på något sätt ett långt maratonlopp... Men en del naturlig hjälp har vi fått - bla hårdingen Sven levererade en topp av en hög gran (uppe på hönsgårdstaket) som så lämpligt hade två toppar vilka vi kunde använda som utegranar med lys i - annars blev det strömlöst och skollöst och hönorna lättade ibland från marken... särskilt Edith Piaf och Äggulia, dvärghönorna for runt ofrivilligt. För er som vet något om hönor har har jag en fråga om bild nummer två. Det är hönor och tuppar från sommarens sista kull, bla med köpeägg. Isban är hönan och tuppen med grå, vit och svart fjäderdräkt, men hon Snövit, den kritvita hönan är ett mysterium. Vi hade köpt ägg från isban och maran och jag vet alltså inte om någon av dom kan bli sådan. Hon är identisk med isbanhönan förutom färgen. Inte så viktigt men kul att veta.


Så här ser det ut i skogarna runt oss efter höstens tuffa stormar. Lite overkligt faktiskt.
 Så här ser det ut nerifrån vår damm.

 Julrosorna (Hellerboris Niger) håller på med sitt julrosande.
I höstas fick vi be om hjälp med att förinta ett bålgetingbo på förekommen anledning. Vi sparade det stora fina boet och en dag fick jag för mig att skära det itu för att undersöka det. Gissa om jag blev skraj när den här rackaren tittade på mig i kameralinsen?
Deras mästerverk är värda att studera och beundra. Tänk att det gjort det med sina mundelar och upptuggat trä.
Idag har vi hjälpt naturen med lite dikning. Att kratta löv och gojs och få ett fint flöde i små bäckar är ett kärt nöje. Källfränen (Rorippa nasturtium-aquaticum) växer så fint i det milda vädret.
 Hoppla - några bilder från Söderåsens nationalpark innan Sven.
 En solnedgång på vägen till byn...
 Några vinterkantareller på vägen från byn...
 Några ostar...
Avslutar med en vy över vår pilodling som vi planerar att ta bort till förmån för frukt och bärbuskar. Men vi får se hur och när det kan bli. Kanske blir det som innan jul när jag hade tänkt hinna göra allt den 23/12 (köpa klappar, laga julmaten, städa, hugga gran osvosv osvosv). Istället blev det först någon timme med elektrikern som fick koppla om strömmen och sedan var det visst översvämning i tvättkällaren som krävde uppmärksamhet i några timmar (länspump, läsa propp osvosvosv) så det blir ju inte alltid som man har tänkt sig... Men det blev en otroligt mysig jul trots allt det där vi inte hann med...
Vi ses väl nästa år?

13 kommentarer:

 1. Hej på dig!
  Stormar är inget kul alls blir alltid en massa extra jobb.
  Hoppas att allt är bra med dig.
  Hittade en tidning som heter Äkta Mat. Jätte trevlig var den.
  Gott slut och Gott nytt år på dig
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt svårt att förklara hur mycket extra jobb det blir efter en storm... Men det bara att bita ihop som man säger...
   Äkta Mat är en pigg och mycket fin nykomling.
   Kram Malin

   Radera
 2. Klart vi ses! Känns som vår när jag tittar på dina fina bilder...en bäck! Vilken lycka!
  kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   En egen bäck är en lyckogivande omständighet... Är helt torsk på att dika upp och ta bort hinder så fort jag ser ett dike/bäck/flod...
   Kram Malin

   Radera
 3. Klart vi ses fina du! Även här har det varit svårbloggat under hösten. Men det har fått ta sin tid och nu har jag fått ett riktigt sug igen och undrar så hur det är med er alla.

  Det var värst vad Sven har gått hårt fram hos er. Här klarade vi oss väldigt lindrigt. Och underbart med egen bäck. :)

  Kram o gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Anna-Karin
   Plötsligt har det gått en månad och jag tänker men hur svårt kan det vara? Men det är som det är. Vi finns ju kvar i alla fall. Suget måste komma naturligt annars kan i alla fall jag packa ihop. Sven röjde ordentligt kan jag lova. Det lät som en falsk panflöjt i sovrummet hela natten - typ.
   Kram!

   Radera
 4. Hej Malin. Tack för din kommentar hos mig. Skulle köpa tenutex, eller vad det numera heter, ett medel mot flatlöss. Kanske inte så kul att fråga efter men det är mycket effektivt mot benkvalster. Dödar dem snabbt och behöver mestadels inte användas mer än en gång. Fånga hönan när det är mörkt, då brukar de sitta stilla. Men det har du kanske redan testat. Du kan även använda vanligt vaselin som täpper till och därmed dödar kvalsterna, men då får du först tvätta med vatten och tandborste samt upprepa tvätt-och vaselinbehandling minst en gång till. Kanske flera. Och det verkar inte din höna gilla.
  Har läst ditt inlägg idag, mycket härligt och en rolig typ, ditt "monster". Men förstår din reaktion när den tittade fram.
  Gott Nytt År och kramar.
  Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha ja det var svar på tal! Fniss för andra läsare som inte vet vad jag skall med tipset till så är det kalkben på en höna... Detta känns lite som när jag skulle beställa biologiskt bekämpningsinsekter som skulle ta hand om de envisa sköldlössen - gissa vad jag istället sa? Jag har så besvärliga flatlöss förstås... hahaha men det var visst inte första gången det hade hänt fick jag höra...
   Monsterkram Malin

   Radera
 5. det känns lite upp och ner i år tycker jag det blommar för fullt och ingen snö graderna ligger på plus och det regnar mer än snöar och all denna blåst inte måttligt heller.
  Vad skall bli av allt detta.
  Jag önskar er Ett Gott Nytt År och på återseende 2014.
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...upp och ner på ett härligt sätt! Jag njuter för fulla muggar... av att det är så milt alltså.
   En flock tranor flög över oss här om dagen! Ur led osv. Fast blåsten skulle jag gärna slippa..
   På återseende
   Kram Malin

   Radera
 6. Vad många fina vyer ! Dammen din är fin och sånt där dikningsarbete är väldigt skoj, det brukar vi hållas med vid mammas sommarstuga, fast med mindre rännilar. Här på torrbacken finns inget vatten att bekymra sig om, på gott och ont. Funderar en hel del på regnvattensamling och att gräva en stor bevattningsdamm....någon gång....när andan faller på och tid finnes, hehe ! Just nu är jag alldeles trött av att lära mig hur Facebook fungerar...motvilligt, det ska erkännas :-) men nu finns Lisas trädgård där i alla fall.
  Ha det fint och passa på att njuta av mildvädret...snart är det slut....attans !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa! Dammen var så skymd av sly när vi köpte gården i augusti att vi inte såg den! Men när vi flyttade in 1 november blev vi minst sagt glatt överraskade!!! Vi har röjt massor men fortfarande ligger det gamla träd i den som vi inte lyckats få upp. Lövfällningen på hösten gör sitt för att det skall bli minst sagt dyigt. Vi funderar på att "muddra". Har hört att bokashi också skall funka i dammar. Måste kolla upp.
   Jag är inte med på Facebook så jag nöjer mig gärna med din blogg och hemsida...
   Kram Malin

   Radera
 7. Hej Malin! Det känns som det var längesen sist!
  Vi har lyckats förflytta oss 200 mil söderut.
  Vad fint att ni fick en utegranar att ha lampor i, de står väl kvar och lyser hos er ett tag till? De blir vackrast de riktiga granarna. Nytt för i år är väl alla som satt lampor i sina flaggstänger så att de formar sig till en gran... jag tycker 'sådär' om det...
  Fint med all natur du visar, det är ju det bästaste vi har att få kraft och inspiration ifrån. Den är värd all respekt.
  Sköt om er så hörs vi!
  Kram Maria

  SvaraRadera