Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 6 april 2014

Rejäla vårkänslor!

Hoppas på vårkänslor hos olivsticklingar som då kanske kan vilja slå rot...
I komposten hittade jag dom här finfina korogi (Stachys affinis) som hamnat där av misstag. De tål uppenbarligen mer kyla än jag trodde (det är iof varmt i komposten men detta var ytligt). Övriga knölar ligger förvarade i jord i växthuset hela vintern. På våren gror de fint (se fotot nedan) och kan sedan planteras om i krukor eller i jorden. Jag vill verkligen rekommendera denna delikata knöl och inte minst slå ett kulinariskt slag för de smakfulla och goda bladen! Jag läser i bla Lena Israelssons Gourmetträdgården (Bonnier Fakta) att höjden blir 40 cm... Mina brukar bli runt två meter - dock i växthuset så där behöver de ordentlig stöttning! Väldigt vacker grönska oavsett om man väljer att äta upp den eller inte.
Överst pion, trädpion, till vänster  jordkastanj och till höger korogi 
Nu över till en mer pinsam upptäckt... 2012 på våren beställde jag nunneört från Gerberianska som jag blev överraskad och glad för när de kom i september (läs här). De kom i en rörig tid, mitt under förberedelser för renovering av köket där jag skulle ysta ost... På något märkligt sätt försvann de små påsarna och jag letade förgäves... Men nu när vi håller på att roa oss med att fylla container efter container med skräp som står i alla ekonomibyggnaderna - så PLÖTSLIGT i en kartong med vitlöksskal (som jag av något outgrundlig anledning sparat efter att ha satt vitlök... (suck)) så låg de där!!! Gissa om jag blev överraskad när jag tittade till knölarna och klämde försiktigt på dem - de hade ÖVERLEVT och delat sig... i lite jord i två plastpåsar i ett och ett halvt ÅR! De var minst sagt torra och jag är osäker på om de kommer kunna hämta sig efter min grymma behandling... Nu ligger de i fuktig jord och jag håller tummarna...
I växthuset står nu alla kryddväxter och har börjat komma igång efter vintervilan. Den franska dragonen skall tas sticklingar på och planteras om förstås.
 Fikonträden har satt frukter och bladen håller på att vecklas ut.
 Ginkon slår ut...
Likaså vindruvstockarna...
 Jag har sått bladgrönt i tråg och de växer fint.
 Citronverbenorna klarade sig!
I hönshuset har det satt fart i redena. Att ha olika sorters lantraser ger en härlig färgkavalkad för att inte tala om grymt goda ägg...
 I skyn svävar rovfåglarna som vanligt, här nedan en ormvråk. 
Ostronörten (Mertensia maritima) har grott till min omåttliga glädje! Fram till för några år sedan åt jag ostron med glupande aptit! Jag var tokig i ostron - tills jag blev allergisk! Jag har inga andra allergier så gissa om det var snopet att inse (efter fler smärtsamma bekräftande upplevelser) att jag aldrig mer kan stoppa i mig havets läckraste frukter? Att nu kunna odla ostronört som faktiskt smakar precis om ostron skänker mig en särskild tillfredsställelse förstås.
Potatisarna ligger i förbrukad såjord och förgror.
En julros som råkade gå av har fått en ny plats i en vas...
Vi producerar ramslökssalt för fulla burkar...
 Vi gläds särskilt åt elstaketet som vi slet med när vi ser den söta råbocken stå precis utanför... 
 Spenat och vinterportlak växer...
 Tranor flyger över nästan varje dag...

Vi ses!

17 kommentarer:

 1. Det händer verkligen saker på dig komposthög. Får jag någon gång problem med någon gröda som inte vill växa kommer jag och dänger upp den i din komposthög, där tycks ju allt växa.
  Ska bli intressant att se om dina olivsticklingar vill grodda sig. Jag har hjälp av stararna som fyller min trädgård med små olivsticklingar som sticker upp över allt. Tyvärr landar aldrig oliverna de släpper på en plats där det skulle passa bra med ett olivträd skulle. Kanske skulle sätta upp skyltar så stararna vet vart de ska släppa ner dem. Ha en härlig söndag!!!! Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Komposthögen är grymt bra barnkammare! Hönorna frossar i alla stora larver som har bosatt sig där också. Det är fest i hönsgården när jag kan leverera typ 100 feta larver!
   Jag har försökt med olivsticklingar ett otal gånger med uselt (läs 0) resultat... Kan du styra om de där stararnas kurs hit? En liten skylt med Ådala/Sverige?
   Hej!

   Radera
 2. Tänk att de små liven överlevde den behandlingen! Imponerande. Du ska se att de snart hämtar sig. :-)
  Ramslökssalt låter fantastiskt gott. Kan man köpa det av er? Det hade jag gärna testat nämligen.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerade, minst sagt - jag är totalt förbluffad och så väldigt tacksam!
   det är gott det där saltet... Det går att köpa...

   Radera
 3. Läste precis att det ska bli påskmatmarknad på långfredagen och att Ådala gård är där. Jag kommer dit och köper ramslökssalt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du sett att vi skall vara med på Påskmatmarknaden på Gunnaröds Gård. Då säljer bla ramslöksaltet. Kul att ses!
   Välkommen!

   Radera
 4. Hei! Det foregår så mye spennende hos dere. Både eksotiske og mer vanlige vekster. Liker så godt vårstemningen i bildene. Skulle gjerne sett stedet i virkeligheten. Østersurt har jeg aldri hørt om.
  Om vinteren har vi besøk av rådyr og elg, men holder seg borte i sommerhalvåret. Bank i bordet at det fortsetter slik. Ha en fin vårkveld! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du finner det spännande hos oss!
   Ostronört är fridlyst och ovanligt vild. Jag har hittat färska frön i Frankrike efter mycket detektivarbete.
   Jag håller tummarna för att de vilda djuren struntar i dina planteringar - jag lovar.
   Vi ses

   Radera
 5. Hej hej. Aktiviteten är i full gång ser jag :-)
  Här med. Jag gör praktik på en handelsträdgård som bland annat driver upp perenner själva, till viss del. Jag bara vill ha ett växthus nu!
  Jag verkar ha säkrat en arbetsfri sommar. Kanske sista innan jag tar mig fram som trädgårdsmästare i framtiden :-) Det blir väl gissningsvis en utflykt till södra Halland vad det lider. Nu finns inga undanflykter... nu ska vi (jag) göra en utflykt till andra sidan åsen. Kosta vad det kosta vill. Jag är så nyfiken på dig och ditt.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEJ HEJ ANNA!
   Jo en visst är det igång här - slog precis just nu ihjäl en mygga!
   Denna sommar kommer du inte undan helt enkelt - ni är så välkomna som man kan vara! Jag bara väntar på att få välkomna er.
   Du vet att det är ömsesidigt - den där nyfikenheten.
   Kram

   Radera
 6. Våren är en härlig, om än bråd, tid!!! Hos er händer det mycket redan ser jag. I Småland har det inte kommit så långt, iaf inte hos mig. Längtar till nästa vår. Då är jag ledig på heltid och kan börja förså ALLT. Det verkar så spännande. I år har jag bara försått majs.
  En skön vecka önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är bra att ljuset stannar och börjar tidigare nu på våren - kanske är det tänkt precis så...
   Jag vet ju varför du måste vara så sträng med förodlingen och jag beundrar att du "fixar" det. Ja nästa år blir spännande att se vad du väljer att förodla - när du har fria händer...
   Lycka till

   Radera
 7. Ja jämrans vad det ser hektiskt ut hos dig också :-) Hej vad det går...men skoj har vi :-) Släpade ut min Korogisäck från jordkällaren igår, ska ta och plocka igenom den nu och se hur många knölar jag hittar. Den ska väl vara härdig på friland tror jag...fast många säger att den kan bli som ett ogräs, så jag har inte vågat prova....I år ska jag provsmaka bladen också, det har jag inte gjort förut. Vilken tur att du kan odla ostronört som ett substitut för ostronen. Dina ägg gör mig grön av avund ;-) så fina !!! Nej, åter till sådderna...todelooo.
  Kram från Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo hektiskt är ordet sa Buk - och helt underbart! VÅR - fröodling osvosvosv. Visst jar även jag läst att koriogin skall vara härdig på friland men det känns lite overkligt ändå!
   Är extremt nöjd med äggproduktionen här - en dröm går i uppfyllelse....
   todelooo
   kram Malin

   Radera
 8. ÅÅååå, du har ostronört! Nu blir jag SVÅRT avundsjuk. Beställde från Tyskland föra året men plantan dog i transporten. Fick tillslut tag på fröer och sådde , men det grodde aldrig trots evighetsväntan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj det var inte meningen att göra dig avundsjuk... Låter som om du haft otur. Men jag kan intyga - mitt detiktivarbete för att hitta frö av ostronört var minst sagt tidsödande... Men finalment... Nu är siktet inställt på att hitta svampört också - TIPS?

   Radera
 9. Ser ut som att ni har ett mycket fint växthus. Mer bilder!

  SvaraRadera