Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 28 maj 2014

Försommarblomning och skurknä...


Blommande vallmo gör mig glad även en grå och lite kylig försommardag. Här har det varit så varmt och torrt att det är lite befriande när dagar som idag dyker upp. Utplantering och skörd samtidigt är också trevliga kombo. Sallater, örter och nu fläderblommor som kan skördas samtidigt som gurkor, bönor, kronärtskockor och löken är på väg ner i jorden (allt fördrivet förstås). Då jag av något outgrundlig anledning gjorde ett mycket mindre lyckat stagedive från sängen i sömnen för två veckor sedan har jag fått betala tillbaka med extremt dålig växelkurs... Landade yrvaket på vänster armbåge och knäskål med sanslösa smärtor och en NÅGOT förvånad make. Men det var givetvis inget som hindrade mig från att gno vidare med all rensning och plantering... På knä för det mesta (om jag stöttade upp med en gummiplatta så att knäskålen inte nuddades) eller på huk... SÅ i förra veckan svullnade knät upp till oanade proportioner med smärtor som var imponerande. Kunde inte hitta ett enda läge utan att det pulserade av smärta så det blev ett besök på den utmärkta vårdcentralen i Ljungbyhed. Bursit, slemsäcksinflammation i knä och armbåge. Man skall visst inte belasta krockskadade kroppsdelar... Min vän B berättade att det även kallas skurknä - mindre spännande namn men mycket talande. Nåväl den akuta svullnaden gick ner lite efter ett dygn tack ock lov men GISSA om det är svårt att hantera vad som helst när det egentligen är bäst att vara försiktig? Att ysta ost med tunga lyft och mycket stående var INTE vad mitt knä behövde - håhåhå. Men det blir snart bättre har jag bestämt.
Vi plockar basilika i stora lass och frossar! Jag odlar napolitansk-, klassisk-, thai-, småbladig-, pyttesmåbladig-, röd-, salladsbasilika och en från Genua.
Pesto gjord i mortel (självklart) är smaskens tycker vi.
Sallat, kensai och vild fänkål
Vi har fingerborgsblommor /Digitalis purpurea) "överallt" som frösår sig å det vilda.
Även aklejor är som ogräs här...
Den här metkroksaklejan (aquilegia oxysepala var. kansuensis) har jag frösått och planterat. En favorit med sina vackra blad och små söta mörka blommor.
Irisar och vallmo som lysande signaler i grönskan.
Ostronörten (Mertensia maritima) växer och frodas.
Fodervallörten (Symphytum asperum) är overkligt framgångsrik i sin spridning.
Avslutar med falafelpärlan Shawarma House i Malmö. Den ligger på Amiralsgatan 80 och är värd en mycket lång omväg... Salim som har stället gör sina egna tillbehör själv - fräscha och smaskigt goda. Tips: Ta falafel i irakiskt bröd med extra hummus, feta och tabbouleh... och alla såser (nu även en syrlig mangosås)...

Vi ses!

10 kommentarer:

 1. Men jösses, Malin! Hoppas att du snart mår bättre. Var rädd om dig.
  Vilka vackra foton du bjuder på! Äntligen är sommaren här. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ellionor!
   Jag mår mycket bättre! - verkar finnas ett samband med belastning och smärta... Höll igång igår och - stark smärta. Idag höll igen - mindre... Men det kunde förstås ha varit värre...
   Tror plötsligt på förmaningarna och vill förstås bli frisk så det gäller att BALANSERA. Inte så lätt alltid som egenföretagande kroppsarbetande odlare och mejerist.
   Tack för fina ord och omtanke.

   Radera
 2. Hei! Valmuer er en av mine favoritter. De minner meg om sart silkepapir. Ser at det er utrolig mange spirer som dukker opp. Tror faktisk at noen må lukes bort. Det hadde jeg aldri trodd skulle skje.
  Vakre, vakre bilder fra hagen din.
  Kneet ditt må du behandle godt! Smerter kan være altoppslukenede og gir beskjed om at du må ta det med ro. Ost må ystes og hønene må ha mat, håper virkelig at kneet ditt slutter å krangle. God bedring! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ops vilket delikat problem med för många plantor av vallmo! De är så galet vackra och hade jag inte förstått bättre så hade jag trott att papaver hade en koppling till papper, typ silkespapper, men jag vet inte egentligen vad papaver betyder på latin. Vackra är dom!
   Tack för din omtanke och o-ja det är på bättring och otroligt nog verkar det som belastningsnivån har ett samband med bättringen... Skall bara... har fått stryka lite på foten. Be om hjälp är en annan bra medicin.
   Tack
   Malin

   Radera
 3. Hoppas hoppas du mår lite bättre i knät nu ! Ja det är inte det lättaste att hålla sig från att greja, vet precis hur det brukar gå...Åh jag kom nu på att jag glömt så ostronörten som jag fick frö till av dig...undrar om det är för sent nu ?
  Jag tror att din metkroksakleja är en brunnäva Samobor, snygg den med ! Har du köpt frön till den ?
  Krya på dig nu och försök ta det lite lugnt ;-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - Mycket bättre nu! Men jag får passa mig hela tiden och gårdagens planteringsarbete kanske inte var optimalt...
   Men så trevligt - en brunnäva! Ja du fröna är från Göteborgs botaniska trädgård så jag har inte ifrågasatt växten! Har inte ens kolla på en bild hur den skall se ut - hahahaha ja det är bättre än när jag driver upp ogräs i alla fall...
   Tack för hjälpen Lisa!
   Kram Malin

   Radera
 4. Ja det verkar vara ett riktigt Basilikaår, vi nästan hetsäter basilika för tillfället för det är liksom ingen hejd på vad den växer. Ha det gott!! Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit med om ett liknande basilikaår!
   Tacksam och glad för det förstås. Minns första gången jag kände doften av basilka - i Schweiz som aupair 1988. Mamman och jag var på veckans matmarknad (glädjesuck) och hon köpte en stor knippe. Jag hade ätit pesto i Italien osv men aldrig sett kryddan innan och höll på att storkna - tyckte den luktade apekatt!!! Men snabbt började jag älska doften och varje gång jag känner den så är jag tillbaka på marknaden i Cossonay-Ville... Blundar jag så kan jag känna den stora runda, lite salta och söta smaken av gruyere som provsmakades i stavar från ostvagnen som jag köpte varje fredag.... Gissa om jag ratade den där läskiga torkade böset i burk som fanns i Sverige på den tiden? Det skall vara FÄRSK basilika!
   Kram på dig

   Radera
 5. Oväntat med fel från botan Malin, du borde få en ny fröpåse tycker jag :-)....även om brunnävan är lika snygg !
  Ja huu vad man sliter på kroppen, kom precis in med röda inflammerade knän och en inflammerad svullen tumme, blä ! Ändå har jag inte gjort något grovjobb idag, bara stått och gått och pratat med kunder. Får bli lite nässelte för att ta ner inflammationen. Kram kram !
  Lisa igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackare! Jag vet tyvärr för väl vad du menar med att kroppen slits! Suck.
   Här blev det björkaska till frukost...
   Kram

   Radera