Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 17 september 2014

Mycket på en gång...

Vi höstar och kokar och konserverar och plockar och torkar och...
Årets rekordheta sommar har gjort att lagerbladsträdet har massor med knoppar. Har aldrig sett ett blomma i Sverige men det kanske är jättevanligt. Skall dofta ganska tungt när det blommar.
Detta är en av årets nykomlingar havsfänkål (Crihmum maritinum) kallas Samphire. Den har en helt unik frisk god mycket mild smak med en fräsch grön fänkål.Snygg och god - bra egenskaper.
Svartkålen (Brassica oleracea convar. aephala var. sabellica) Nero di Toscana är ju en annan snygging, här ihop med Mexikansk tagetes (Tagetes Minuta). Den är över 2 meter och doftar så intensivt citrusparfymerat.  
 Mycket kronärtskockor har det blivit i år till min stora glädje.
Bondbönorna som jag klippte ner i somras har kommit igen och gett en andra lite klenare men ack så god skörd. Här ihop med Bladmyntan (Perilla frutescens) Britton. Det står på påsen att den skall passa perfekt som wrap och ha en mild smak av mint och basilika - hohoo. Den som växer här är stark som bara den. Det är givetvis olika på olika odlingsplatser men det vore intressant att veta om någon annat erfarit detta. Vacker är den oavsett.
 Purjolökarna knör med persiljan som strax skall tas in och frysas.
 Här ännu mer purjo med kronärtskockor och kintsai (Apium graveolens)
Ingen sommar utan indiankrasse... Den har stått still i växten under sommaren men satt ordentlig fart från augusti. Snygg och god på tallriken men man måste skölja ordentligt - bladlössen kan ha byggt en liten mysig koja i blommorna...
Citronthémyntan är en nygammal favorit. Då några felaktiga frön i en kattmyntapåse. Nu medvetet val...
Torkade körsbärstomater ser ut som rubiner i glasburkarna. Vi skulle aldrig klara oss utan vår rejäla torkmaskin. Detta blir väldigt tydligt särskilt när vi i år plockat kopiösa (läs nästan monstruösa) mängder svamp i år. Karl-Johan, kantareller, blodsopp och taggsvamp...
Andra små ädelstenar är våra hönors ägg. Efter noga övervägande (nåja, det blev tillslut övermäktigt att bära in grönt till dom i hönsgården) beslutade vi oss för att släppa ut dom i det fria på gården. De hade mycket plats under nät men av någon outgrundlig anledning har de blivit så många typ 30 stycken nu så vi fick välja. Släppa ut dom med det väldigt påtagliga hotet från alla rovfåglar eller köra in skottkärror med gräs/grönt/rens varje dag. Vi hade precis investerat i ett värprede för fem när vi bestämde oss för att öppna grinden för dom. En ganska löjlig investeringen när vi ser i backspegeln. Vi har plockat en handfull ägg där sedan dess..
En höna har bestämt sig för att ruva inne i ett (skall inte gå) Det är ett fiffigt hål i varje rede där äggen skall trilla ner i en låda under. Hon insåg det snabbt och lyckades ruva ett ägg typ i ett hörne under gumpen typ. Suck så det slutade med att jag la dit en bit kartong under henne för att hon skulle slippa ligga så krampaktigt... Såååå nu började jakten på äggen i det fria. Första gångerna var det en lätt match - Lillen ledartuppen han gjorde en enorm show för hönorna när han hittat ett bra ställe - så det gällde bara att ha öron och ögon öppna.. Men när vi avslöjat det där redet bakom huggkubben (morbida eller smarta?), det i ett rejält oreoganobuskage med en labyrint, under en trappa, i en plastkruka och sedan var det liksom ingen som showade längre. De har gått undercover liksom. När vi öppnar grinden trycker de sina fjäderbröst för att komma ut och swich så är de spridda. I tysthet. Vi har smugit efter - när de avslöjar oss så bara de låtsas som om de skall putsa fjädrarna eller något annat viktigt. Men så en morgon såg Jesper en som smet upp på höskullen för trappan inne i ladan. Tyst som en mus hoppade hon på halmbalarna, Jesper tassade efter. Runt ett hörne försvann hon. Puts väck. Vi väntade till kvällen och gick upp med ficklampor. Till slut väl gömt mellan högar av halmbalar - där var ett rede med elva ägg. Vi plockade bort alla utom två (de kan räkna till två). Men tyvärr nu var förtrollningen bruten och de hittade snabbt ett nytt. Jakten fortsätter.
Och vem ligger plötsligt och ruvar på de kvarlämnade äggen? Jo en smarthöna. Hon tycker hon har överlistat oss. Hoho jag bara undrar hur skall hon försörja sin kycklingar två och en halv meter upp från marken. Ta ner dom för dödsbranta trappan? Hur skall hon kunna hämta mat och vatten till sig själv? Suck det blir till att bära och greja förstås. Lämnar inte någon till sitt eget knasiga öde.
En liten studie av våra agenthönor.
Här var det visst massor med tomater.
Några av våra chilisorter rocoto, espelette, monkeyface och jalapeno
Melonerna blev inte så stora men fina och goda.
Årets aubergineskörd är rekordstor
 På kvällen lyser krassen Moonlight i den Marockanska Myntan.
Den vilda Italienska fänkålen är en riktig pärla. Alla som smakar blir helt paffa. SÅ mycket smak, så mild och så gooood.  Känns bra. Skall torka en del och krydda knäckebröd med... en del kommer bla hamna färsk i salsiccia - grrrr...

10 kommentarer:

  1. det en DRØM å se på alle de fine bilder her! :-)

    SvaraRadera
  2. Oh, vad härligt att läsa! Kul, men lite besvärligt med hönorna! :) GIllar dina chilibilder (förståss!) Antar att det en rocoto, den sista? Den italienska fänkålen och havsfänkålen måste jag försöka få tag på! Ha det bäst! :) Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mia och tack!
      Besvärligt men kärt... Knashönor!
      Det är en orange Rocoto. Köpt frön som Kanarierocoto.
      Fänkålen är värd lite extra - vem vet kanske hittar de dig ;-)
      Sköt om dig
      M

      Radera
  3. Underbara bilder och text Malin, inspiration inför morgondagen då jag äntligen har en egen ledig dag i trädgården att göra det jag vill :-) Hihi, ursäkta om jag fnissar glatt åt dina finurliga hönor ;-) Är det fröna på fänkålen du kryddar brödet med eller går det med bladen också ? Har i år haft knölfänkål för första gången, vi är inte så förtjusta i smaken till mat. Men fröställningarna som kommer nu, wow, rena lakritsgodiset. Alla jag bjuder blir så paffa att det är så gott och sött.
    Skörda lugnt vännen ;-)
    Kram från Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  4. Ledig dag i trädgården... Det låter som ljuv musik.
    De är utan tvekan finurliga - igår satt en och pratade högt i Christian - snickrens vidöppna bil - han skulle kolla om det lagts några ägg när han kom hem sa han.
    Vi har röjt ut så det står ett gammalt skål och två garderober på garageuppfarten. På ett 2 meters skåp satt en i onsdags och såg lurig ut. Ett ägg i en köksskåp och ett i en garderob...
    Visst är det som godis - fröna. Kanske blanda i socker och baka en lakritssockerkaka?
    Kram på dig, ha en fin ledig dag i din ljuvliga trädgård
    Malin

    SvaraRadera
  5. Underbar bild med inlläggningar och skördat. Det är en lycka att odla och plocka in. Grönsaker är också vackra för ögat.
    Jag kan berätta att din höna kommer att hoppa med kycklingarna. Först hoppar hon sen kommer de att följa efter.
    Vi har också hönorna fria i trädgården, men har flyttbara reden i hönshuset. När en höna lägger sig flyttas hela "holken" till ett eget utrymme. På sommaren blir det en bur på gräsmattan. På detta sätt slipper man friruvare och att leta ägg över hela tomten.
    Hälsa matronan på loftet : )
    Anette

    SvaraRadera
  6. Tack Anette - du ger oss mäktigt mycket hopp! hopp hopp ner för trappan...
    Flyttbara reden - låter rymdforskning nästan... Men supersmart och naturligt om man har hönor.
    Nu lägger inte våra hönor ett endaste ägg längre i de fyra återstående redena i hönshuset så jag vet inte hur vi skall få dom att hitta "rätt" igen. en tanke är - spärra in dom små asen ;-) - men det är ju inte så trevligt tänkt..
    Vi letar vidare...
    Tack för pepp och bra idéer
    Hon hälsar tillbaka och tackar
    Malin

    SvaraRadera
  7. Ett helt underbart inlägg. Jag blir så himla sugen på att odla allt du berättar om. Tur att det är höst nu, annars rusade jag väl ut mitt i natten och började gräva mer plats i grönsakslandet.
    Det där med höns på vift, med både ägg, make och ungar - jo, det känner jag till. Hade Åsbohöns förut och de var helt hopplösa på att gömma både sig själva och sina ägg. Nu har jag enbart Hedemorahöns och de vet sin plats. I redena. Trots att de går helt fritt ute.
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera
  8. Man tröttnar aldrig, aldrig på dina inlägg, oerhört spännande. Jag har noterat Citronthemynta, Tagetes minuta och Krasse Moonlight!
    Kram Maria

    SvaraRadera