Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 14 januari 2015

Övervintrare


Gick en runda idag för att spana in hur det står till i de sovande odlingsbäddarna. Det var en trevlig upplevelse med resultatet att jag kunde skörda en knippe morötter och lite grönt.
Vintergäck (Eranthis hyemalin) sticker upp lite här och där och ger oförskämt mycket vårkänslor.

Vallmon har skjutit overkligt stora bladrosetter som lockar mig att tro att vintern är över...
Några potatislökar har tittat upp - trevligt att se
Ostronörten (Mertensia maritima) som jag planterade förra året i Lindesbergskrukor har skjutit nya skott. Den skall ju vara känslig men möjlig att övervintra. Jag har brett lite mossa över och det verkar den gilla hittills i alla fall. Bra dränering är ett av knepen förstås. Få se hur alla plantorna i backen klarat sig. Hönorna var tokiga i ostronörten så det var inte så mycket som ett blad kvar efter deras framfart i höstas men kanske något under ytan blev kvar. Vi får se helt enkelt.
Här är alltså dagens skörd av morötter. Skall så nya snart har jag tänkt för jag vill ha tidiga rackare också.
Den mycket uppskattade kinesiska bladsellerin eller kintsai (Apium graveolens) kommer på nytt. Har övervintrat även andra år - trevligt... 
Kanske såsiga och trista bilder men jag är glad som en spelemanskvinna när jag ser hur den italienska vilda fänkålen (Foeniculum vulgare M.) bara fortsätter att skicka underbart god och späd "dill" som är så användbar. Såddes och planterades 2013...
Pimpinellen (Sanguisorba minor) är en härdig tuffing och om jag hade haft sinnesnärvaro och hämtat en kratta så hade det kanske sett riktigt fint ut i pallkragen. Men så blev det inte men den är mycket god att äta.
Detta köpte jag som American land cress som jag sådde och planterade förra året. Det är förmodligen det vi kallar vårgyllen (Barbarea verna) och tyvärr är det inte en favorit. Hua så stark och smakar som toaluktgranar i södra Europa luktar. Phu nej visst är det kul att den övervintrar och är grön men inget jag skall spara.

Har ni några övervintrare som ni spanar efter?

22 kommentarer:

 1. Nu har du smittat mig så jag skallockså så morötter snart.
  Här vintergäcken blommat ett bra tag faktiskt.
  Fast jag vill nog ändå att det skall bli lite kallare.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika
   min dator är helt galen har försökt svara här men icke...
   Kul att kunna smitta morötter! Det är så löjligt gott och lätt när man väl får till det.
   Det snöar nu och jag tänker på dig
   Ha det fint

   Radera
 2. Jistanes, det var det värsta! Vilken lyx att ha färska morötter nu. Ska vi ha såna här vintrar ska jag minsann också satsa på en sen morotskörd som får stå kvar. Man kan ju täcka med nåt. Vintergäcken blir man ju så glad av. Du bjuder på den första för året. Härligt!

  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det lyxigt att dra upp supersöta och goda morötter i januari.
   Täcka är bra - så skördas massor med morötter i Sverige har jag fått lära mig. Värdelös på att lagra morötter är jag så annars torkar jag istället.
   Trevlig helg

   Radera
 3. Hehe underbar runda bland såsigt och inte så såsigt! Det är ju lycka när man kan skörda sent och se saker ha kvar sin växtkraft, då har man tänkt rätt. Varje höst tänker jag så vintersallat men ett år fick så mycket mjöldagg att jag blev avskräckt, men säkert värt att prova igen. Morötter skall sås. Sen har jag lämnat mangold och svartkål kvar i landet, hoppas på överlevnad.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria
   Det har ju sin funktion att låta det vara i landen även om det är smart att rensa på hösten. Nåväl det ser ut som det gör. Blä för mjöldagg. Jag har ambitioner att så vintersallad sent varje år men det är som om jag inte får till det då. Har mache som frösått sig här och där vilket är trevligt värre även om det inte är några mängder. Mjöldagg är inget kul alls. Kan avskräcka vem som. Har också svartkål som frusit och kommit igen gång på gång. Häftigt att se. Mangold hade ju varit gott att ha - skall komma ihåg det till hösten.
   Kram Malin

   Radera
 4. Så härligt att det börjar "våras". Jag hoppas att det inte blir smällkallt.. det får gärna hålla sig över 0:an för min del :-) Du har så mkt spännande örter och ätbart Malin - sånt som jag inte hört talas om!! Förutom morötter då, de har jag hört om , hehe... :-)

  Kram Nilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst våras det med lite bakslag då och då.
   Ljuset är verkligen på väg tillbaka vilket jag TOKnjuter av. Suger i mig allt ljus jag kan komma över. Jag tycker ju att det är så kul att gå på sakletarjakt så det blir ju en del spännande saker som jag bara måste ha.
   Kram

   Radera
 5. Ja visst, går jeg rundt og spaner etter spirer. Men lysten til å se dem er blandet med skrekken for at de ikke skal klare seg. Her kan januar være himla kald. Det er meldt mange minusgrader til uka.
  Du er så heldig som kan høste gulrøtter, se grønne spirer og få jord på fingrene.
  Riktig god helg! Du har sikkert vært i hagen i dag. Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. På bara några dagar så kommer det så mycket upp! Nu är det så mycket snödroppar och annat som bara ploppar upp att det gäller att spana varje dag. Den där skräckblandade förtjusningen känner jag väl till. Skall jag täcka eller ej?
   Å jo jag var i hagen! Grävde upp en massa skogsklematis som är knasigt planterad och skar ner en vinstock som håller på att dra ner en hängränna. Naturens krafter är fantastiska.
   Ha en fin vecka
   Kram Malin

   Radera
 6. Roligt att gå ut på jakt/spaning i trädgården så här års. Man får en härlig föraning om vad som väntar. Just nu är jag i Sthlm, men när jag kommer hem till Gården igen i slutet på veckan ska jag också gå på jakt/spaning.
  Ha det gott!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajja mensan - även i naturen är det kul att spana. Massor med harsyra!
   Gräslöken tittar upp i landet vilket är så gott.
   Hoppas att din vecka i Stockholm blir fin och att skattjakten på gården lyckad!
   Sköt om dig
   Malin

   Radera
  2. Tack för hälsning på min blogg!
   Blir sååå avundsjuk på er som bor i Skåne! Vårkänslor minsann, och skörd av fina morötter! Här är det djup tjäle och i natt kom snön tillbaka. Enda trösten är att det blir lite ljusare med snö...
   Ha det gott!/Laila

   Radera
 7. Men hjälp har du redan vintergäck framme :-) Här är alldeles vitt nu igen, morr ! Å mycket fint har du att glädjas åt som övervintrar. Tänk att du inte gillar vårgyllen, jag som tycker den är så fin under vintern, rucola/pepparrotssmak, jag använder den främst som krydda i tex någon röra eller sås, men smaken är som baken ;-) På sommaren däremot är den oätlig, då är den alldeles för stark. Ostronörten fick jag frö från dig, måste peta ner dem nu, hann aldrig i fjol... Kram från Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det full fart i jorden... men just nu ligger det plötsligt något irriterade och stör...
   Jag gillade verkligen vårgyllen när den var färsk i somras när den var helt ny men nu är det precis som du säger om den om sommaren - för stark. Jag sådde den tidigt på våren så det är nog samma fenomen - återväxten är inte så trevlig.
   Hoppas att det är liv i fröna från ostronörten, de skall ha kort hållbarhet har jag läst. Men jag testar också en påse från förra året och pinfärska. Lycka till
   Kram Malin

   Radera
 8. Men himmel.. det är ju VÅR hos dig! Nu slog den där berömda avundsjukan till.. ;)
  Ha en finfin helg! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var vår men just nu idag är det paus med ett tunt lager kramsnö. MEN ljuset! Åhh det är så skönt. Är så glad för att vi flyttade till Skåne, för visst är det tidigare vår här - tveklöst. Men den kommer snart till hela halva Sverige i alla fall typ...
   Kram

   Radera
  2. Kan tänka det.. Ni får ju vår flera månader innan oss här uppe i norr.
   Är också helt fascinerad av bilden från växthuset som du har till bakgrund. Vilken miljö alltså!!!

   Radera
 9. Här ligger snön nu ett par decimeter djup och all eventuell grönska är täckt men jag såg vallmo sticka upp innan snön föll.
  Vill gärna ha tips av dig, om man bara ska odla en eller ett par chili, har du några rekommendationer?
  Stor kram! A.

  SvaraRadera
 10. Nämen så trevlig att få den frågan!
  Espelette är en fantastiskt aromatisk och användbar chilisort med stora härliga röda köttiga frukter som funkar både färska och torkade. Blir stora plantor som ger bra med frukt tidigt.
  Hot thai är en mindre sort som är tacksam och blir en liten planta. Små goa heta saker som är utmärkta att frysa in eller torka.
  Ny favorit är Monkeyface som vi testade förra året. En gul härlig god och medelstarka frukter och en mellanstor planta.
  Det kommer frön på posten...
  Kram

  SvaraRadera
 11. Oj! Vilken glad överraskning! Jag hade missat ditt svar i all villervalla.
  Tack så mycket!

  SvaraRadera
 12. If you're looking to lose fat then you certainly need to get on this brand new custom keto meal plan.

  To create this keto diet service, certified nutritionists, fitness trainers, and top chefs have united to develop keto meal plans that are efficient, decent, money-efficient, and enjoyable.

  Since their first launch in early 2019, hundreds of people have already remodeled their body and health with the benefits a good keto meal plan can offer.

  Speaking of benefits: in this link, you'll discover 8 scientifically-certified ones provided by the keto meal plan.

  SvaraRadera