Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 13 oktober 2013

Blandad höstkompott och fikon i cognac

Fikon fikon fikon och lite mer fikon. På några dagar har vi plockat den andra skörden av fikon. 480 stycken på två dagar... Imorgon skall det plockas ännu fler. Det skall förstås bli ännu mer fikonmarmelad med lagerblad från egen lagerbuske, men igår bar det sig inte bättre än att jag fick för mig att konfitera två kilo för att lägga i glas och fylla upp med cognac. Fikon i cognac alltså. Så nu står de där - åtta vackra burkar med fikon i Metaxa fick det blir. Det autentiska fick ge vika för impulsiviteten. Hade inte någon äkta cognac men väl en flaska finfin Metaxa.
 
Måste bara bjuda på en liten glimt år vår älskade - Lillen! Han är bara världens bästa tupp. Han "kläcktes" i mina händer efter att hans ägg lämnats oruvat av sina mödrar (läs här) och har numera hand om "alla" sina hönor och kycklingar. Han meddelar hela tiden vad som händer. Kallar när maten är slut... Varnar för faror, uppvaktar hönorna i turordning, plockar upp gobitarna med näbben och matar hönorna, stödmatar de som behöver, gal närhelst det behövs. Som igår när vi städat i hönshuset, då är han inne och inspekterar och kommenterar allt med sin ledarhöna.
Bjuder också på en annan glimt som jag fick med från en tripp till Malmö. Notera den vackra utsmyckningen av ett till synes ganska anspråkslöst elskåp. Tänkt att på den tiden då det uppfördes så la man även ner kraft och känsla på en till synes ganska "onödig" sak.
Här är några bilder från vår infart sett från insidan... Höstens fröställningar och färger smyckar viltstaket och hönsgården på ett ganska smickrade sätt.
Ringblommorna blommar för andra gången i år också. De har sin kretslopp i zinkkaret. En väldigt bra plantering som sköter sig själv, år ut  och in...
I onsdags hade vi besök av fyra inspirerande kockar från Far i Hatten. De fyllde bagaget med bla pumpor, vitlök, chili, jordärtskockor och ost.
I växthuset mognar chilefrukterna, Aji Amarillo här nedan.
Serrano
Rocoto
Avslutar med en glimt av vår nu tre månader lagrade Tomme d'Ådala som skall fortsätta mogna till jul.

Men vi ses väl innan dess?


16 kommentarer:

  1. Ohh vad jag gillar de vita pumporna!! Måste så dem nästa år för inte har jag sådan tur som du.
    Fikon i konjak... mums det hade suttit bra nu till efterätt.
    Hopps allt är väl med dig. Är så nyfiken på era ostar.
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika!
      De vita pumporna har jag fått frön av Anette Dagliljan och de heter Flat White Boer eller Afrikans krämig pumpa. Från Sydafrika ursprungligen och anses av många vara den godaste pumpan man kan odla!!! Den är otroligt vacker med sitt söta gulorange fasta men krämiga kött. Skall spara frön i år...
      Vi ses!
      Kram Malin

      Radera
  2. Hei! Fiken i cognac høres så utrolig godt ut. Hadde det smakt med en skarp ost til?. Det ser så eksotisk ut med mange eggebrett med fiken.
    Lillen, blir nesten på gråten av å lese/se om hvordan han har klart til å bli en så klok leder av flokken sin.
    Blikket han ser på deg da han blir matet, helt nyutklekket, er rørende.
    God natt til deg! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att du tycker att det ser gott ut! Det skall bli spännande att testa om några veckor när de gottat till sig - med en stark ost till! Det är verkligen fiffigt att använda rena äggbrätten till fikon - de är ju ganska sköra. Det är min man som "uppfann" systemet.
      Jo han är rörande den fina Lillen. Han matar förstås kycklingarna också... Hans pappa var också fin - Ettan - han tog ensam hand om två kycklingar sedan mammorna stuckit! Lillens ena son har flyttat till en annan gård där han fortsätter i god stil och har minst två kycklingar under vingarna varje natt...
      Vi ses!

      Radera
  3. Malin! Detta blev en så fin godnattsaga, fast sann!
    Fikonen ser ju bara så goda ut och kan bara föreställa mig hur marmeladen och osten smakar!
    Det är en fin tid nu när saker och ting står på mognad..även om det också kan vara svårt med väntan och att ha is i magen.
    Så vackra rodnande chilifrukter.
    Må så gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria!
      Fikonmarmeladen kokar jag med enbart muscovadosocker så den har en särskild karaktär som passar fint med - ost.
      Hoppas vi ses snart!
      Kram Malin

      Radera
  4. Som Maria säger, en fin godnattsaga den där om Lillen. Synd att det är morgon bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon!
      Vi lever i en dröm alltså!

      Radera
  5. Ja , där fick ni fler och större pumpor än jag fick på hela gödselhögen. Fasansfullt vad torrt här har varit.
    Och fikonen ser magiska ut. Vilken lycka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekord! Det måste vara det enda som jag lyckats "odla" bättre än du! Men som sagt torkan var grym i år.
      Lyckliga fikonhälsningar
      Malin

      Radera
  6. nej men ååååh vad fikon :-o Måste vara ett rejält träd du har där. Fikon i konjak som är så gott, det var ett bra tips...fast jag får visst endast 12 st här ;-) Jag tror det var kockarna som blev inspirerade hos dig ! Härliga bilder och vilken go tupp han är :-) Idag har jag packat ner plantor inför vintern i det fantastiska vädret, skönt att få det gjort. Ha en fortsatt skön vecka ! Kram
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är verkligen kul att ha ett sådant fikonträd kan jag intyga.
      Fikon i cognac väcker minnen märker jag - från typ 70talet! 12 fikon räcker! Pricka dom och lägg i kokande vatten fyll på med en dl socker var 10 minut tills de är konfiterade... Låt svalna, häll av och lägg i burkar och fyll på med cognac till fikon täcks... Låt stå i minst 3 veckor men helst i flera år...
      Har gjort en med päroncognac och en med bourbon också.
      Packat plantor.. ja visst ja det skall också hinnas med kanske...
      Kram Malin

      Radera
  7. Wow! Vilken fantastisk fikonskörd! Jag förstår att ni njuter för fullt. Vilken lycka! :)

    Och alltid lika inspirerande och vackra bilder Malin och den där osten...åhhh, så gott!

    Njut av allt det härliga som trädgård och natur skänker er och ha det riktigt gott vännen.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lotta!
      Fikonlycka bla..
      Kram Malin

      Radera
  8. Oj vad ni skördar. Hur många fikonträd har ni???
    Jag har skaffat ett nu i sommar hoppas att det överlever vintern i småland. har haft ett men det dog en vinter.
    ha en fin dag
    kram Meta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ett som är riktigt stort (diameter ca 5 m och höjd 3-4 m och ett som är ca 2 m högt och har flera grenar från roten/marken. De står inne i kallväxthuset på 160 kvm, så det är lite andra förutsättningar än i Småland. Men varmt lycka till. Jag skulle täcka/bädda in ordentligt om jag var du, men det har du säkert redan tänkt.
      Kram Malin

      Radera